Celiakidiagnos

Nu börjar jag långsamt hitta hur det här fungerar.
Jag bakar altså glutenfritt helt och hållet. Allt hemma hos oss är glutenfritt och har varit så sedan 15 år tillbaka.
Vår dotter fick då sin celiakidiagnos och jag bestämde mig för att hon inte skulle behöva vara speciel hemma också utan vi skulle kunna äta samma mat allihop. Mycket för att visa en 4 årig lite tjej också att hennes mat minsann gick att äta.
Efter några år insåg jag själv att alla mina eksem hade gått bort och att jag inte alls hade så ont i min mage, dessutom hade mina andra matallergier blivit bättre. Dags att söka läkare eller?
Jag åt då fortfarande vanligt bröd som vi köpte färdigt och när jag ibland köpte lunch på jobbet var inte det heller glutenfritt så lite fick jag i mig. Sagt och gjort, jag kontaktade min läkare och han tyckte absolut att man kunde testa det. 
Jajamen! Visst hade jag Celiaki!!
Nu blev det ännu viktigare för mig att kunna baka gott och mjukt bröd.
Här tog min "glutenfria resa" sin start. Jag började exprimentera och ibland gick det riktigt bra, men ibland kunde man slå ihjäl sin nästa med bröd limpan som kom ut ur ugnen.
Men sakta med säkert gick det åt rätt håll. Fler och fler bröd (framförallt) gick att äta och till och med att bjuda på. Mina värsta kritiker är mina föräldrar som är väldigt nogranna med hur saker och ting smakar och de vill minsan ha det på rätt sätt och det skall smaka gott. De har alltid med sig eget bröd när de kommer hem till oss för vårt bröd kan man inte äta!!

Så en dag bad jag om deras hjälp, jag skylde på att jag hade ätit glutenfritt så länge nu att jag glömt hur det skulle smaka och frågade om de kunde hjälpa mig att avgöra hur brödet var i jämförelse med  "vanligt bröd". Och hör och häpna! Min pappa sade;
-Jag kanske inte behöver ta med mig bröd i fortsättningen för det här var däremot gott!

Så har det dessutom fortsatt, de kommer gärna hit och äter av mitt bröd.

Nästa utmaning kom när vi skulle ut med vår husbil och inte hade frysmöjligheter och inte bakmöjligheter heller, alla vet att glutenfritt bröd helst bor i frysen tills det är dags att äta. Då värmer man det i mikon. Den möjligheten skulle jag inte ha på 4 veckor i husbilen... Dags att börja googla och leta nya recept.
Jag hittade en hel del hos Jessica Frej som dessutom bakade naturligt glutenfritt vilket min dotter behöver. Hör och häpna! Hennes bröd kunde ligga framme på bänken i 2 dagar.
Via en grupp på facebook hittade jag ytterligare ett bröd som även det kunde ligga framme på bänken. Nu var ivern på topp! Det går altså att hitta recept och göra bröd som inte behöver ligga i frysen?! Där är jag nu. Jag söker fortfarande efter fler recept där brödet kan ligga framme även om jag lätt kan frysa det om jag inte åker husbil. Men ibland vill jag också bara kunna skära mig en skiva bröd utan problem.

26 Nov 2019

Jag bakar på beställning.

Kontakta mig här

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)